
Pyszne, lekko ostre burrito z mięsem, fasolą i serem. Placki składamy jak krokiety i zapiekamy na grillu. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
- 1 biała cebula
- 2 łyżeczki ostrej pasty chili (lub papryczka chili)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g żółtego sera
- ok. 5 tortilli
Wyposażenie
- Duża patelnia
- grill elektryczny (lub opiekacz z wkładem grillowym)
Instrukcja
- Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, odstawić.
- Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso mielone. Smażyć ciągle siekając drewnianą łyżką, tak, aby mięso było dobrze rozdrobnione. Smażyć około 4 - 5 minut.
- Następnie dodać 2 łyżeczki ostrej pasty chili, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
- Dodać odsączoną z wody fasolę z puszki, dokładnie wymieszać. Chwilkę podsmażyć razem, w razie potrzeby doprawić.
- Tortillę ułożyć na talerzu, wyłożyć usmażone mięso, nie za dużo (wówczas będzie łatwiej składać tortille), tylko na środek.
- Mięso posypać lekko serem i zagiąć 2 boki tortilli jak na zdjęciu.
- Następnie złożyć wzdłuż dłuższego boku, podobnie jak składamy krokiety.
- Tak przygotowane burrito podpiec na grillu. Smacznego!
Notes
Pyszne i sycące burrito z mięsem, fasolą i serem zapiekane na grillu. Bardzo sycące danie, które przygotujesz w 30 minut.
Komentarze