Burrito z mięsem fasolą i serem

Burrito z mięsem, fasolą i serem.

Pyszne, lekko ostre burrito z mięsem, fasolą i serem. Placki składamy jak krokiety i zapiekamy na grillu. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki ostrej pasty chili (lub papryczka chili)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 g żółtego sera
  • ok. 5 tortilli
8 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia
  • grill elektryczny (lub opiekacz z wkładem grillowym)

Instrukcja

  • Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, odstawić.
  • Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso mielone. Smażyć ciągle siekając drewnianą łyżką, tak, aby mięso było dobrze rozdrobnione. Smażyć około 4 - 5 minut.
  • Następnie dodać 2 łyżeczki ostrej pasty chili, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
  • Dodać odsączoną z wody fasolę z puszki, dokładnie wymieszać. Chwilkę podsmażyć razem, w razie potrzeby doprawić.
  • Tortillę ułożyć na talerzu, wyłożyć usmażone mięso, nie za dużo (wówczas będzie łatwiej składać tortille), tylko na środek.
  • Mięso posypać lekko serem i zagiąć 2 boki tortilli jak na zdjęciu.
  • Następnie złożyć wzdłuż dłuższego boku, podobnie jak składamy krokiety.
  • Tak przygotowane burrito podpiec na grillu. Smacznego!
    Burrito z mięsem fasolą i serem
  • Burrito z mięsem fasolą i serem
5 from 4 votes

Notes

Pyszne i sycące burrito z mięsem, fasolą i serem zapiekane na grillu. Bardzo sycące danie, które przygotujesz w 30 minut.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Meksykańska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz