
Buratta jest wyśmienita sama w sobie - nie potrzebujesz specjalnych przepisów, żeby rozkoszować się jej smakiem, stąd tylko propozycja podania dla tych, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować. A na prawdę warto. W tym przypadku im prostsza tym lepsza. Buratta w smaku jest podobna do mozarelli - jednak ma miękki, wylewający się środek. Najlepiej smakuje podana na świeżej rukoli - polana oliwą i sosem balsamicznym.
Składniki
- 1 garść świeżej rukoli
- 2-3 szt. pomidorów malinowych
- 1 op. buratty (jest dostępna w lidlu)
- Oliwa z oliwek, sól pieprz, sos balsamiczny
Instrukcja
- Warzywa umyć. Rukolę ułożyć na talerzu. Burattę odcedzić z wody, ułożyć centralnie na talerzu z rukolą.
- Pomidory pokroić w plastry, ułożyć dookoła buratty, całość skropić oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, dodać soli i pieprzy do smaku. Podawać z pieczywem. Już na samą myśl zgłodniałam..
Notes
Buratta to jak dla mnie lepsza wersja mozarelli, ser jest dużo bardziej miękki a środek wylewa się lekko po rozkrojeniu. Idealna z dojrzałymi pomidorami..
Komentarze