Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

Bulion grzybowy przygotowuję z suszonych grzybów, najczęściej podgrzybków, ponieważ są aromatyczne i dobrze podkreślają smak potraw.

Składniki

  • 3 garści suszonych grzybów
  • 1 włoszczyzna
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
2 litry

Instrukcja

  • Suszone grzyby namoczyć na ok. 10 minut, następnie odsączyć wodę i opłukać grzyby z piasku, dolać wody i moczyć grzyby ok. 40 minut.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Zeszklić razem.
  • Następnie dodać odsączone z wody grzyby. Wodę pozostawić do bulionu. Podsmażyć razem ok. 15 minut.
  • Następnie do dużego garnka przelać ok. 2 litry wody, dodać również wodę po grzybach (można przecedzić przez sitko, w razie gdyby zostało w nich odrobinę piasku). Dodać 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
  • Do garnka przelać całą zawartość patelni wraz z cebulką, grzybami, czosnkiem i masłem.
  • Warzywa z włoszczyzny obrać, umyć i pokroić na podłużne kawałki, dodać do bulionu. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku oraz 1 łyżkę suszonego majeranku. Gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie odcedzić bulion przez sito. Warzywa wraz z grzybami można zmielić i wykorzystać jako dodatek do pieczeni lub kotletów.
  • Bulion warto jest przygotowywać dzień wcześniej, zawsze zyskujemy trochę czasu, można go też mrozić. Jeśli planujesz następnego dnia gotować na bulionie zupę grzybową, warto pozostawić do zupy kilka warzyw.
    Bulion grzybowy
  • Bulion grzybowy idealnie pasuje jak baza do podlewania risotto czy sosów. Ugotujesz również na nim pyszne zupy grzybowe, niezależnie czy ze świeżych, czy suszonych grzybów. Możesz podlewać nim pieczenie mięsne. Dlatego warto jest przygotować go wcześniej i zamrozić, aby mieć pod ręką w razie potrzeby.
5 from 2 votes

Notes

Pyszny i aromatyczny bulion grzybowy. Idealna baza do zup grzybowych, dodatek do barszczy, czy jako baza do podlewania risotto lub do sosów. Bulion grzybowy na bazie suszonych grzybów przygotowuję zawsze na zapas i mrożę, to na prawdę świetne rozwiązanie.

Podsumowanie

Course: Bulion
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz