Bulion drobiowo warzywny

Bulion drobiowo warzywny

Warto jest

Składniki

  • 1 duże udko z kurczaka
  • kawałek korpusu z kurczaka
  • 1 cebula opalona nad palnikiem lub na grillu elektrycznym
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średniej wielkości por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia z selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła: świeży rozmaryn, świeży majeranek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
1800 ml bulionu

Instrukcja

  • Kurczaka umyć przełożyć do dużego garnka zalać wodą zagotować a następnie "zszumować". Następnie dodać soli i zmniejszyć gaz, tak aby tylko "pyrkał" wówczas bulion będzie klarowny.
  • Warzywa umyć, dodać do bulionu. Cebulę przekroić w pół opalić nad palnikiem lub podpiec na grillu elektrycznym, czosnek obrać, lekko rozgnieść dodać do bulionu razem z grzybkami. Na koniec dodać świeże i suszone zioła.
    bulion drobiowo warzywny
  • Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W razie potrzeby doprawić.
  • Na koniec odcedzić bulion. Warzywa i kurczaka można zmielić dodać jajko, bułkę tartą, doprawić i przyrządzić kotleciki. Wkrótce wrzucę Wam mój przepis na bloga.
    Bulion drobiowo warzywny
  • Tak przyrządzony bulion jest bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów i zup
5 from 1 vote

Notes

Bulion drobiowo warzywny jest bardzo aromatyczny. Dwa dni może postać w lodówce, jeśli go nie wykorzystasz możesz spokojnie zamrozić.

Podsumowanie

Course: Obiady
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz