
Warto jest
Składniki
- 1 duże udko z kurczaka
- kawałek korpusu z kurczaka
- 1 cebula opalona nad palnikiem lub na grillu elektrycznym
- 2 średnie marchewki
- 1 średniej wielkości por
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 korzenia z selera
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- zioła: świeży rozmaryn, świeży majeranek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Instrukcja
- Kurczaka umyć przełożyć do dużego garnka zalać wodą zagotować a następnie "zszumować". Następnie dodać soli i zmniejszyć gaz, tak aby tylko "pyrkał" wówczas bulion będzie klarowny.
- Warzywa umyć, dodać do bulionu. Cebulę przekroić w pół opalić nad palnikiem lub podpiec na grillu elektrycznym, czosnek obrać, lekko rozgnieść dodać do bulionu razem z grzybkami. Na koniec dodać świeże i suszone zioła.
- Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W razie potrzeby doprawić.
- Na koniec odcedzić bulion. Warzywa i kurczaka można zmielić dodać jajko, bułkę tartą, doprawić i przyrządzić kotleciki. Wkrótce wrzucę Wam mój przepis na bloga.
- Tak przyrządzony bulion jest bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów i zup
Notes
Bulion drobiowo warzywny jest bardzo aromatyczny. Dwa dni może postać w lodówce, jeśli go nie wykorzystasz możesz spokojnie zamrozić.
Komentarze