Bulgur z młodą kapustą i szparagami

Bulgur z młodą kapustą i szparagami

Pyszny bulgur na masełku z młodą kapustą i zielonymi szparagami - pyszne danie do przygotowania w 30 minut.

Składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 0,5 główki młodej kapusty (300 - 400g)
  • 200 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
4 porcje

Wyposażenie

  • wok lub duża patelnia

Instrukcja

  • Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wycisnąć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, podsmażyć chwilkę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić.
  • Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić w krążki, całe pozostawić jedynie główki. Podsmażyć z cebulką przez 2-3 minuty, następnie zdjąć z patelni.
  • Połowę młodej kapusty umyć, odciąć wystające liście, pozbawić twardego środka. Poszatkować, przełożyć na patelnię, dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kilka minut aż kapusta zmięknie.
  • Do kapusty dodać przygotowany wcześniej bulgur i szparagi. Doprawić oregano wg uznania. Przyprawić solą i pieprzem.
    Bulgur z młodą kapustą i szparagami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sycące i zdrowe.

Podsumowanie

Course: Danie gówne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz