
Pyszny bulgur na masełku z młodą kapustą i zielonymi szparagami - pyszne danie do przygotowania w 30 minut.
Składniki
- 200 g kaszy bulgur
- 0,5 główki młodej kapusty (300 - 400g)
- 200 g zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
Wyposażenie
- wok lub duża patelnia
Instrukcja
- Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wycisnąć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, podsmażyć chwilkę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić.
- Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić w krążki, całe pozostawić jedynie główki. Podsmażyć z cebulką przez 2-3 minuty, następnie zdjąć z patelni.
- Połowę młodej kapusty umyć, odciąć wystające liście, pozbawić twardego środka. Poszatkować, przełożyć na patelnię, dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kilka minut aż kapusta zmięknie.
- Do kapusty dodać przygotowany wcześniej bulgur i szparagi. Doprawić oregano wg uznania. Przyprawić solą i pieprzem.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sycące i zdrowe.
Komentarze