Bulgur z mięsem curry i warzywami

Bulgur z mięsem curry i warzywami

Pyszne i sycące danie z mielonym mięsem, dużą ilości curry, imbiru i warzyw - całość połączona pysznym sosem pomidorowym. Nie rezygnujcie z cynamonu - to tylko szczypta a cynamon nadaje mięsu niesamowity smak - jest pysznie!

Składniki

  • 2 woreczki kaszy bulgur (2x 100g)
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki pasty curry (ew. 3 łyżeczki przyprawy curry)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
6 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Na dużej patelni lub w woku podsmażyć lekko na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojony w cienkie paski imbir oraz 2 łyżeczki pasty curry. Ilość przypraw można zwiększyć pod koniec gotowania wg uznania.
  • Dodać mięso mielone, smażyć cały czas rozdrabniając, tak aby nie pozostały zbrylowane większe kawałki mięsa. Dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Curry jest już z solą - warto mieć to na uwadze:) Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć.
  • Do mięsa dodać odsączoną z wody kukurydzę, fasolę, groszek oraz 2 puszki pomidorów. Całość dokładnie wymieszać i dusić razem na mniejszym ogniu około 10 minut. Na koniec przyprawić wg uznania curry, solą pieprzem. Można też dodać świeżego imbiru, aby danie było ostrzejsze.
  • Ja tym razem podałam z kaszą bulgur, ale oczywiście świetnie się tu sprawdza ryż. Można też zawijać wrapy. Smacznego!
    Bulgur z mięsem curry i warzywami
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i sycące danie do przygotowania w 30 minut z dużą ilością curry i imbiru oraz szczyptą cynamonu danie smakuje obłędnie!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Hiszpańska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz