
Pyszne i sycące danie z mielonym mięsem, dużą ilości curry, imbiru i warzyw - całość połączona pysznym sosem pomidorowym. Nie rezygnujcie z cynamonu - to tylko szczypta a cynamon nadaje mięsu niesamowity smak - jest pysznie!
Składniki
- 2 woreczki kaszy bulgur (2x 100g)
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki pasty curry (ew. 3 łyżeczki przyprawy curry)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na dużej patelni lub w woku podsmażyć lekko na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojony w cienkie paski imbir oraz 2 łyżeczki pasty curry. Ilość przypraw można zwiększyć pod koniec gotowania wg uznania.
- Dodać mięso mielone, smażyć cały czas rozdrabniając, tak aby nie pozostały zbrylowane większe kawałki mięsa. Dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Curry jest już z solą - warto mieć to na uwadze:) Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć.
- Do mięsa dodać odsączoną z wody kukurydzę, fasolę, groszek oraz 2 puszki pomidorów. Całość dokładnie wymieszać i dusić razem na mniejszym ogniu około 10 minut. Na koniec przyprawić wg uznania curry, solą pieprzem. Można też dodać świeżego imbiru, aby danie było ostrzejsze.
- Ja tym razem podałam z kaszą bulgur, ale oczywiście świetnie się tu sprawdza ryż. Można też zawijać wrapy. Smacznego!
Notes
Pyszne i sycące danie do przygotowania w 30 minut z dużą ilością curry i imbiru oraz szczyptą cynamonu danie smakuje obłędnie!
Komentarze