Bulgur z fasolką szparagową i papryką

Bulgur z fasolką szparagową i papryką

Bulgur z zieloną fasolką szparagową i papryką to danie jednogarnkowe. Smażymy na oleju sezamowym a następnie podlewamy lekko jasnym sosem sojowym. Danie jest sycące zdrowe i pełne smaku.

Składniki

  • 1 duża biała cebula
  • olej sezamowy
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 podłużna czerwona papryka (słodka)
  • 2 woreczki kaszy bulgur (1 woreczek = 100g)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 lampka białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • W woku rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć na nim 2 łyżki sezamu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić.
  • Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, przekroić w pół dodać do cebuli i razem podsmażyć kilka minut. Paprykę pokroić, dodać do dania.
  • Do podsmażonych lekko warzyw (warzywa powinny być chrupiące, nie można ich smażyć zbyt długo) wsypać kaszę bulgur, podlać winem lub bulionem (u mnie było wino), dodać soli i pieprzu, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż kasza napęcznieje i zmięknie. W razie potrzeby podlać lekko wodą lub bulionem.
  • Na koniec podlać lekko do smaku jasnym sosem sojowym 2-3 łyżki wg uznania, dodać posiekaną pietruszkę, smacznego!
    Bulgur z fasolką i papryką
  • Bulgur z fasolką szparagową i papryką
5 from 1 vote

Notes

Bulgur z zieloną fasolką szparagową i papryką to danie jednogarnkowe przepełnione smakiem. Zielona fasolka szparagowa idealnie nadaje się do smażenia, ma wówczas jeszcze więcej smaku niż po ugotowaniu. Do tego całość smażona na aromatycznym oleju sezamowym. Pyszne, sycące i zdrowe danie.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz