Bulgur z fasolką szparagową i fetą
Pyszny bulgur z fasolką szparagową, papryką i fetą. Całość z dodatkiem aromatycznej oliwy z oliwek i szalotką.
Składniki
- 1 woreczek kaszy bulgur (100g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 100 g sera sałatkowego typu greckiego
- szalotka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Wyposażenie
- wok lub duży garnek
Instrukcja
- Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Warzywa umyć, paprykę pokroić w paski, fasolkę obrać i pokroić, odstawić.
- Na oliwie podsmażyć wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać fasolkę, podsmażyć chwilkę aż zmięknie, dodać paprykę. Smażyć nie za długo, papryka powinna pozostać chrupiąca. Dodać ugotowany bulgur, doprawić oregano, solą i pieprzem. Można skropić lekko oliwą z oliwek.
- Ser sałatkowy pokruszyć na bulgur posypać pokrojoną szalotką.
Uwagi
Pyszny i zdrowy bulgur z fasolką szparagową, papryką i fetą. Całość skropiona oliwą z oliwek i posypana szalotką.
Komentarze