Bulgur z fasolką i fetą

Bulgur z fasolką szparagową i fetą

Pyszny bulgur z fasolką szparagową, papryką i fetą. Całość z dodatkiem aromatycznej oliwy z oliwek i szalotką.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy bulgur (100g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g sera sałatkowego typu greckiego
  • szalotka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano
2 porcje

Wyposażenie

  • wok lub duży garnek

Instrukcja

  • Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Warzywa umyć, paprykę pokroić w paski, fasolkę obrać i pokroić, odstawić.
  • Na oliwie podsmażyć wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać fasolkę, podsmażyć chwilkę aż zmięknie, dodać paprykę. Smażyć nie za długo, papryka powinna pozostać chrupiąca. Dodać ugotowany bulgur, doprawić oregano, solą i pieprzem. Można skropić lekko oliwą z oliwek.
  • Ser sałatkowy pokruszyć na bulgur posypać pokrojoną szalotką.
    Bulgur z fasolką i fetą
5 from 2 votes

Uwagi

Pyszny i zdrowy bulgur z fasolką szparagową, papryką i fetą. Całość skropiona oliwą z oliwek i posypana szalotką.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz