Bułeczki bao bao

Bułeczki bao bao

Bułeczki bao można nadziać wszystkim co lubisz, mięsem, krewetkami czy samymi warzywami. U mnie dzisiaj nadziane są szarpaną karkówką, którą trzeba długo dusić w niskiej temperaturze, ale warto. Jest bardzo delikatna i świetnie komponuje się z bułeczkami bao. Przepis na szarpaną karkówkę również znajdziesz na mojej stronie, poniżej zamieściłam również link.
Bułeczki bao świetnie nadają się na imprezę możesz przyrządzić je wcześniej i zamrozić.. Po rozmrożeniu włożyć na chwilkę do parownika i nadziać ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody (może być prosto z kranu, ale ciepła nie gorąca)
  • 150 ml ciepłego mleka 3,2 %
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • olej (tylko do posmarowania rąk, żeby ciasto się nie lepiło)
18 bułeczek

Wyposażenie

  • parowar

Instrukcja

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i suche drożdże. Wszystkie składniki wymieszać łyżką.
  • Dodać ciepłe mleko, ciepłą wodę i śmietanę. Ciasto zagarniać łyżką aż przestanie się kleić do boków miski. Dłonie posmarować olejem, ponieważ ciasto jest dość kleiste. Następnie wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiać przez chwilę ręcznie lub w mikserze przy pomocy haka. W razie potrzeby podsypać ciasto lekko mąką. Uformować kulę i przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, żeby się nie kleiło, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.
  • Następnie rozwałkować na grubość około 5-8 mm i dużym kubkiem powycinać koła.
  • Na połowę ciasta kładziemy papier do pieczenia i składamy na pół, palcami dociskając lekko miejsce zgięcia. To bardzo ważne, bez papieru ciasto może się skleić podczas parowania. Bułeczki przykryć ściereczką na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • Parowar wyłożyć papierem do pieczenia, zrobić w nim kilka dziurek ostrzem noża, żeby gorąca para miała ujście. Ja użyłam zwykłego parowaru, żeby pokazać najprostszy sposób przygotowania. Bułeczki można również parować w parowarze bambusowym i spód przykryć gazą.
  • Ja podałam bułeczki z szarpaną karkówką, marchewką, ogórkami i sałatką wakame. Przepis na szarpaną karkówkę: https://www.esencjakulinarna.pl/przepis/szarpana-karkowka-pulled-pork/ Świetnie też nadaje się mięso z rosołu wymieszane z sosem hoisin (można kupić gotowy), lub z krewetkami. Inwencja zależy od Ciebie.
5 from 4 votes

Notes

Bułeczki bao możesz nadziać ulubionym mięsem, krewetkami czy samymi warzywami. Bułeczki można też mrozić, po rozmrożeniu włożyć na chwilę do parownika. Na imprezę jak znalazł, to świetna przekąska, która robi furorę.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Przystawka
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz