Brownie
Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne brownie - mój ulubiony przepis. Poniżej również film - przygotowanie krok po kroku:)

Składniki

Ciasto

  • 200 g gorzkiej czekolady 60% kakao (2 tabliczki)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 50 ml rumu

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • płatki migdałów do ozdobienia ciasta
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier, odstawić.
  • Przygotować kąpiel wodną: w rondelku zagotować wodę, ułożyć na nim metalową lub szklaną miskę. Do miski przełożyć i rozpuścić: 2 połamane tabliczki gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 150 g masła, 50ml rumu. Cały czas mieszać rózgą aż do połączenia składników. Odstawić.
  • 6 jajek ubić z 200g cukru na bardzo puszystą masę. Masa jajeczna powinna bardzo zwiększyć swoją objętość.
  • Do masy jajecznej przesiać (koniecznie przesiać!) 160g mąki i 3 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać rózgą tak, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza. Masa powinna być dobrze napowietrzona, dlatego czynność należy wykonywać delikatnie.
  • Do masy jajecznej stopniowo przelewać jeszcze ciepłą roztopioną masę czekoladową za każdym razem delikatnie mieszając rózgą kuchenną. Nie należy się spieszyć, czynność wykonujemy delikatnie i stopniowo, aby napuszona masa jajeczna nie opadła.
  • Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Jeśli użyłaś większą blachę niż moja należy skrócić czas pieczenia.
    Brownie
  • Ciasto pozostawić do ostudzenia.
    Brownie

Polewa:

  • Na parze rozpuścić 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady 60%, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą aż do połączenia składników.
  • Gotową polewą polać ciasto, boki posypać płatkami migdałów - smacznego!
5 from 3 votes

Film

Uwagi

Pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe brownie - najlepszy przepis!

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Amerykańska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz