Brownie
Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne brownie - mój ulubiony przepis. Poniżej również film - przygotowanie krok po kroku:)
Składniki
Ciasto
- 200 g gorzkiej czekolady 60% kakao (2 tabliczki)
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 6 jajek
- 50 ml rumu
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 100 ml śmietanki 30%
- płatki migdałów do ozdobienia ciasta
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier, odstawić.
- Przygotować kąpiel wodną: w rondelku zagotować wodę, ułożyć na nim metalową lub szklaną miskę. Do miski przełożyć i rozpuścić: 2 połamane tabliczki gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 150 g masła, 50ml rumu. Cały czas mieszać rózgą aż do połączenia składników. Odstawić.
- 6 jajek ubić z 200g cukru na bardzo puszystą masę. Masa jajeczna powinna bardzo zwiększyć swoją objętość.
- Do masy jajecznej przesiać (koniecznie przesiać!) 160g mąki i 3 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać rózgą tak, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza. Masa powinna być dobrze napowietrzona, dlatego czynność należy wykonywać delikatnie.
- Do masy jajecznej stopniowo przelewać jeszcze ciepłą roztopioną masę czekoladową za każdym razem delikatnie mieszając rózgą kuchenną. Nie należy się spieszyć, czynność wykonujemy delikatnie i stopniowo, aby napuszona masa jajeczna nie opadła.
- Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Jeśli użyłaś większą blachę niż moja należy skrócić czas pieczenia.
- Ciasto pozostawić do ostudzenia.
Polewa:
- Na parze rozpuścić 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady 60%, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą aż do połączenia składników.
- Gotową polewą polać ciasto, boki posypać płatkami migdałów - smacznego!
Film
Uwagi
Pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe brownie - najlepszy przepis!
To brownie jest pyszne! serdecznie Wam polecam!