Brownie ze śliwkami

Brownie ze śliwkami

Bardzo czekoladowe brownie ze śliwkami. Poniżej znajdziecie również film z moich przygotowań - zachęcam również do subskrypcji kanału na Youtube.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 140 g mąki pszennej typ 550
  • 400 g śliwek węgierek

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej + 30g śmietanki 30%

Opcjonalnie

  • Amaretto do nawilżenia ciasta
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

  • Do rondelka przekładamy 200 g masła, dodajemy 2 łyżki przyprawy piernikowej i rozpuszczamy na lekkim ogniu, następnie dodajemy 2 tabliczki czekolady deserowej połamanej na małe kawałki. Całość rozpuszczamy ciągle mieszając. Odstawiamy z płyty.
  • Do misy miksera wbijamy 3 całe jajka, dodajemy 250g drobnego cukru do wypieków, miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość dokładnie miksujemy.
  • Na koniec dodajemy 140g mąki i miksujemy na gładką masę.
  • Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant i obcinamy wystający papier. Przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
  • Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i układamy na cieście, skórką do spodu.
  • Pieczemy w 160℃ termoobieg przez ok. 40 -45 minut. Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika, należy uważać, żeby nie wysuszyć ciasta, ma pozostać wilgotne. Żeby zwiększyć wilgotność brownie i podkręcić smak warto nawilżyć je amaretto. Wówczas jest najlepsze.
  • Po ostudzeniu polewamy ciasto polewą: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z 30g śmietanki 30% i polewamy ciasto.
    Brownie ze śliwkami
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Brownie, popularne ciasto czekoladowe o charakterystycznej gęstej konsystencji, ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych. Według legendy, brownie powstało przez przypadek pod koniec XIX wieku, kiedy to pewna gospodyni zapomniała dodać proszku do pieczenia do czekoladowego ciasta. Wynik był jednak tak smaczny, że przepis szybko się rozpowszechnił.
Inna wersja historii mówi o kucharzu w chicagowskim hotelu Palmer House, który w 1893 roku stworzył brownie na zamówienie Berthy Palmer, znanej działaczki społecznej i filantropki. Chciała ona, aby w hotelu podano eleganckie, ale małe ciasto, które łatwo byłoby zapakować w lunchbox. To ciasto miało być bardziej zwarte niż tradycyjne ciasto, ale jednocześnie bogate w smaku. Przepis na to brownie, z polewą morelową, jest nadal dostępny w menu Palmer House Hotel.
Brownie zyskało popularność w latach 20. XX wieku, kiedy to coraz więcej przepisów na to ciasto zaczęło pojawiać się w amerykańskich książkach kucharskich. Obecnie istnieje wiele wersji brownie – od tych wilgotnych i mocno czekoladowych po bardziej puszyste i lekkie. Każda z nich ma jednak wspólną cechę: intensywny, czekoladowy smak i charakterystyczną, lekko ciągnącą się konsystencję.

Podsumowanie

Rodzaj: Brownie, Ciasta
Kuchnia: Angielska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz