Botwinka

Botwinka

Pyszna botwinka z ziemniaczkami. Mój ulubiony przepis.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywno - drobiowego (Link do przepisu na bulion znajduje się niżej w opisie)
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub jeśli wolisz 18%
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

Bulion warzywno drobiowy

Botwinka

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć cebulkę na złoty kolor.
  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką.
  • Zalać bulionem, gotować, aż ziemniaki troszkę zmiękną.
  • Botwinkę umyć, pokroić dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek i 3 łyżki śmietany. Jeśli dodajesz śmietanę 18% pamiętaj o zahartowaniu śmietany. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Botwinka
5 from 2 votes

Notes

Uwielbiam botwinkę z ziemniakami. Zupy sezonowe są pyszne i czekamy na nie cały rok. Dlatego warto jest mieć pod ręką wypróbowany przepis na botwinkę.
 
bulionu drobiowo-warzywnego

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz