
Pyszna botwinka z ziemniaczkami. Mój ulubiony przepis.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywno - drobiowego (Link do przepisu na bulion znajduje się niżej w opisie)
- 2 pęczki botwinki
- 4 ziemniaki
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 30% lub jeśli wolisz 18%
- sól, pieprz
Instrukcja
Bulion warzywno drobiowy
- Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego bulionu drobiowo-warzywnego
Botwinka
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć cebulkę na złoty kolor.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką.
- Zalać bulionem, gotować, aż ziemniaki troszkę zmiękną.
- Botwinkę umyć, pokroić dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek i 3 łyżki śmietany. Jeśli dodajesz śmietanę 18% pamiętaj o zahartowaniu śmietany. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Notes
Uwielbiam botwinkę z ziemniakami. Zupy sezonowe są pyszne i czekamy na nie cały rok. Dlatego warto jest mieć pod ręką wypróbowany przepis na botwinkę.
bulionu drobiowo-warzywnego
Komentarze