Bób z oliwą czosnkiem i pietruszką

Bób tradycyjnie - z oliwą, czosnkiem i pietruszką.

Sposobów na bób jest wiele, ale ten tradycyjny chyba króluje..

Składniki

  • 1 op. świeżego bobu
  • 1 wiązka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Bób ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania uzależniony jest od "wieku" bobu, na koniec sezonu zwykle jest twardszy i bardziej mączyty i wymaga dłuższego gotowania.
  • W woku podgrzać oliwę z oliwek, wycisnąć czosnek, dodać posiekaną pietruszkę i bób. Chwilę podsmażyć, w razie potrzeby lekko osolić i dodać pieprzu.
    Bób z oliwą czosnkiem i pietruszką
5 from 2 votes

Notes

Bób to pyszna i zdrowa sezonowa przekąska. Oczywiście można dodać bób mrożony, ale to nie to samo.. Spróbuj także inne propozycje podania bobu https://www.esencjakulinarna.pl/przepis/salatka-z-bobem-i-feta/

Podsumowanie

Course: Starter
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz