
Sposobów na bób jest wiele, ale ten tradycyjny chyba króluje..
Składniki
- 1 op. świeżego bobu
- 1 wiązka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz
Instrukcja
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania uzależniony jest od "wieku" bobu, na koniec sezonu zwykle jest twardszy i bardziej mączyty i wymaga dłuższego gotowania.
- W woku podgrzać oliwę z oliwek, wycisnąć czosnek, dodać posiekaną pietruszkę i bób. Chwilę podsmażyć, w razie potrzeby lekko osolić i dodać pieprzu.
Notes
Bób to pyszna i zdrowa sezonowa przekąska. Oczywiście można dodać bób mrożony, ale to nie to samo.. Spróbuj także inne propozycje podania bobu https://www.esencjakulinarna.pl/przepis/salatka-z-bobem-i-feta/
Komentarze