Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Szybki w wykonaniu i pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem masła i koperku.

Składniki

  • 1 biała cebula
  • 50 g masła
  • 1,5 główki młodej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 300 ml bulionu (u mnie rosół z dnia poprzedniego)
  • ulubiona kiełbasa (u mnie 4 szt. frankfurterek z szynki)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
10 porcji

Wyposażenie

  • duży garnek z szerokim dnem

Instrukcja

  • W dużym garnku z szerokim dnem rozpuścić 50 g masła. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną plastry kiełbasę, podsmażyć.
  • Kapustę umyć, obrać z zielonych, odstających liści a następnie pokroić na 4 części, odciąć stwardniały środek, pokroić w cienkie plastry lub poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach, dodać do kapusty. Całość podlać 300ml bulionu, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około 15 minut. Ok. 5 minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek.
    Bigos z młodej kapusty
5 from 2 votes

Notes

Pyszny i szybki w przygotowaniu bigos z młodej kapusty. Idealny również jako dodatek do grilla.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz