Bigos z kapusty mieszanej

Bigos z kapusty mieszanej (słodkiej i kiszonej)

Pyszny i aromatyczny bigos z kapusty kiszonej i słodkiej, duszony na żeberkach z dodatkiem podwędzanej kiełbasy.

Składniki

  • 400 g świeżych żeberek
  • 1 biała cebula
  • 700 g słodkiej kapusty
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 podwędzana kiełbasa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
1.5 kg

Wyposażenie

  • 1 duży garnek z szerokim dnem

Instrukcja

  • W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oleju roślinnego, dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić.
  • Żeberka umyć pokroić na kawałki, podsmażyć chwilkę z cebulką.
  • Żeberka przyprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżeczki czerwonej papryki i 1 łyżeczkę majeranku, podsmażyć.
  • Kiszoną kapustę (700g) odcedzić, pokroić i dodać do bigosu, lekko podlać wodą. Ten bigos podlewam jedynie wodą. Jest w nim tyle smaku dzięki żeberkom i wędzonej kiełbasie, że nie ma konieczności podlewania bulionem.
  • Dusić na małym ogniu ok. 2h, co jakiś czas mieszając, aby bigos nie przywarł. W razie potrzeby podlewać lekko wodą.
  • Po 2h poszatkować lub pokroić w paski słodką kapustę (700g), dodać do bigosu, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając lekko wodą.
  • Bigos dusimy do czasu, aż żeberka będą na tyle miękkie, że mięso zacznie samo odchodzić od kości a słodka kapusta zmięknie. U mnie trwa to ok. 4-5h.
  • Gdy, mięso z żeberek już się oddzieli wyjąć kości.
  • Pod koniec duszenia bigosu dodać 1 puszkę krojonych pomidorów oraz pokrojoną w plastry podwędzaną kiełbasę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
    Bigos z kapusty mieszanej
5 from 2 votes

Notes

Bigos z kapusty mieszanej - czyli słodkiej i kiszonej to moja ulubiona wersja bigosu, do tego aromatyczna podwędzana kiełbasa i żeberka, których mięso długo duszone wręcz rozpada się w bigosie - pychotka.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Obiad
Całkowity czas: 5 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz