
Pyszny i aromatyczny bigos z kapusty kiszonej i słodkiej, duszony na żeberkach z dodatkiem podwędzanej kiełbasy.
Składniki
- 400 g świeżych żeberek
- 1 biała cebula
- 700 g słodkiej kapusty
- 700 g kiszonej kapusty
- 1 podwędzana kiełbasa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- sól, pieprz
- olej roślinny
Wyposażenie
- 1 duży garnek z szerokim dnem
Instrukcja
- W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oleju roślinnego, dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić.
- Żeberka umyć pokroić na kawałki, podsmażyć chwilkę z cebulką.
- Żeberka przyprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżeczki czerwonej papryki i 1 łyżeczkę majeranku, podsmażyć.
- Kiszoną kapustę (700g) odcedzić, pokroić i dodać do bigosu, lekko podlać wodą. Ten bigos podlewam jedynie wodą. Jest w nim tyle smaku dzięki żeberkom i wędzonej kiełbasie, że nie ma konieczności podlewania bulionem.
- Dusić na małym ogniu ok. 2h, co jakiś czas mieszając, aby bigos nie przywarł. W razie potrzeby podlewać lekko wodą.
- Po 2h poszatkować lub pokroić w paski słodką kapustę (700g), dodać do bigosu, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając lekko wodą.
- Bigos dusimy do czasu, aż żeberka będą na tyle miękkie, że mięso zacznie samo odchodzić od kości a słodka kapusta zmięknie. U mnie trwa to ok. 4-5h.
- Gdy, mięso z żeberek już się oddzieli wyjąć kości.
- Pod koniec duszenia bigosu dodać 1 puszkę krojonych pomidorów oraz pokrojoną w plastry podwędzaną kiełbasę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
Notes
Bigos z kapusty mieszanej - czyli słodkiej i kiszonej to moja ulubiona wersja bigosu, do tego aromatyczna podwędzana kiełbasa i żeberka, których mięso długo duszone wręcz rozpada się w bigosie - pychotka.
Komentarze