
Bigos z dziczyzną, grzybami i suszonymi śliwkami podlewany czerwonym winem.
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 600 g mięsa z dzika (lub innej dziczyzny)
- słodka papryka w proszku
- 500 ml wywaru z suszonych grzybów (zostawiam zawsze wywar po ugotowanych grzybach do uszek czy pierogów)
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 garści suszonych śliwek
- 2 lampki czerwonego wytrawnego wina
- 3 goździki
- sól, pieprz
Instrukcja
- Suszone grzyby namoczyć 2 godziny wcześniej.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w głębokim garnku na oleju, dodać gałązki rozmarynu i goździki.
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając, dodać słodką paprykę, świeżo mielony pieprz. Mięsa nie należy solić na początku, dzięki temu szybciej zmięknie.
- Mięso podlać lekko wywarem z grzybów, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki. Podlać czerwonym winem. Dusić na małym ogniu, po około 30 minutach dodać soli i pieprzu do smaku.
- Mięso wraz z grzybami dusić łącznie około 45 - 60 minut, co jakiś czas mieszać i podlewać wywarem.
- Następnie opłukać kapustę kiszoną, posiekać dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu ok. 8 godzin co jakiś czas mieszać i w razie potrzeby podlewać wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku.
Notes
Pyszny bigos z dziczyzny i suszonych grzybów. Polecam w szczególności w okresie zimowym, idealny na Święta Bożego Narodzenia.
Komentarze