Bigos z dziczyzną

Bigos z dziczyzną i grzybami

Bigos z dziczyzną, grzybami i suszonymi śliwkami podlewany czerwonym winem.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 600 g mięsa z dzika (lub innej dziczyzny)
  • słodka papryka w proszku
  • 500 ml wywaru z suszonych grzybów (zostawiam zawsze wywar po ugotowanych grzybach do uszek czy pierogów)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 garści suszonych śliwek
  • 2 lampki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 goździki
  • sól, pieprz
15 porcji

Instrukcja

  • Suszone grzyby namoczyć 2 godziny wcześniej.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w głębokim garnku na oleju, dodać gałązki rozmarynu i goździki.
  • Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając, dodać słodką paprykę, świeżo mielony pieprz. Mięsa nie należy solić na początku, dzięki temu szybciej zmięknie.
  • Mięso podlać lekko wywarem z grzybów, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki. Podlać czerwonym winem. Dusić na małym ogniu, po około 30 minutach dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Mięso wraz z grzybami dusić łącznie około 45 - 60 minut, co jakiś czas mieszać i podlewać wywarem.
  • Następnie opłukać kapustę kiszoną, posiekać dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu ok. 8 godzin co jakiś czas mieszać i w razie potrzeby podlewać wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku.
    Bigos z dziczyzną
5 from 4 votes

Notes

Pyszny bigos z dziczyzny i suszonych grzybów. Polecam w szczególności w okresie zimowym, idealny na Święta Bożego Narodzenia.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 8 hours

Komentarze

Dodaj komentarz