Beza z mascarpone i malinami

Beza z nadzieniem mascarpone

Pyszna beza przekładana mascarpone, malinami i konfiturą wiśniową. Często piekę bezy zamiast tortów na urodziny - sprawdzają się świetnie.

Składniki

Beza

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka jasnego octu winnego
  • szczypta soli

Krem

  • 1 op. sera mascarpone (250 g)
  • 2 op. śmietanki 30% (400 g)
  • 4 op. cukru wanilinowego (4 op. x 16 g)
  • 300 g malin
  • kilka łyżek konfitury z wiśni lub malin
  • opcjonalnie: krople czekolady
10 porcji

Instrukcja

Beza

  • Białka (powinny mieć temperaturę pokojową) przełożyć do misy miksera. Dodać szczyptę soli, zmiksować.
  • Gdy białka będą już puszyste i znacznie powiększą swoją objętość dodawać stopniowo po łyżce cukru, bez pośpiechu:)
  • Po dodaniu już całości cukru miksować jeszcze chwilę aż cukier całkowicie się rozpuści, warto sprawdzić pod palcem.
  • Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lekko zmiksować. Na koniec dodać 1 łyżkę jasnego octu winnego, zmiksować.
  • Przygotować dwie blachy z wyposażenia piekarnika - wyłożyć papierem do pieczenia. Blachę w rogach posmarować ubitym białkiem, dzięki temu papier dobrze przyklei się.
  • Następnie od talerzyka o średnicy 22cm odrysować koła. Wówczas oba blaty bezowe będą równe.
  • Na każdą blachę wyłożyć po połowie przygotowanej bezy, wygładzić powierzchnię.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg). Tuż przed włożeniem bez zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
  • Bezę suszyć 2,5h, następnie pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 2h. Nie należy otwierać w międzyczasie piekarnika ani pozostawiać bezy na noc, ponieważ stanie się gumowa.
  • Po 2h wyjąć bezę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Krem mascarpone przygotować dopiero, gdy beza wystygnie.

Nadzienie:

  • Do misy miksera przełożyć mascarpone i wlać śmietankę 30%, dodać cukier wanilinowy i zmiksować.
  • Owoce umyć, wysuszyć.
  • Wystudzony blat ułożyć na tacy, przełożyć 3/4 kremu posypać owocami (nie mogą być mokre) i przykryć drugim blatem, górę przyozdobić pozostałym kremem i malinami, dobrze komponuje się również konfitura wiśniowa. Całość można posypać kroplami czekolady.
  • Gotową bezę przechowywać w lodówce.
    Beza z mascarpone i malinami
5 from 2 votes

Notes

Pyszna beza, idealna na imprezy - często taką piekę zamiast tortu jest rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna!

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 4 hrs 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz