Beza z kremem mascarpone

Beza z nadzieniem mascarpone

Pyszna beza przekładana mascarpone, malinami i truskawkami. Bezę z przepisu poniżej piekłam już wielokrotnie, również moja rodzina, postaraj się trzymać wskazówek co do czasu pieczenia i suszenia i nie otwieraj w między czasie piekarnika!

Składniki

Beza

  • 10 białek
  • 400 gram cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Krem

  • 2 op. sera mascarpone (500 gram)
  • 2 śmietanki 30% (400 gram)
  • 4 op. cukru wanilinowego (4 op. x 16 gram)
  • 200 gram truskawek
  • 200 gram malin
6 porcji

Instrukcja

Beza

  • Białka (zimne, prosto z lodówki) przełożyć do misy miksera. Dodać szczyptę soli, zacząć miksować.
  • Gdy białka będą już puszyste i znacznie powiększą swoją objętość zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Nie można spieszyć się z cukrem po każdej łyżce odczekać chwilkę aż składniki połączą się.
  • Po dodaniu już całości cukru miksować jeszcze chwilkę dodać mąkę ziemniaczaną a na koniec ocet. Ubite białka będą błyszczące.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ubite białka formując dwa koła, będzie to spód i góra bezy. Beza będzie się lekko rozrastać, więc warto zostawić przestrzeń między bezami lub skorzystać z dwóch blach.
  • Piekarnik ustawić na termoobieg i piec w temperaturze 150 stopni przez 1,5 h. Nie zaglądaj do bezy i nie otwieraj piekarnika! Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku na 3h - nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika. Pamiętaj, aby pilnować 3h - nie zostawiaj bezy na noc w piekarniku, bo ciepłe powietrze się skropli i beza będzie gumowata.
  • Po 3h wyciągnąć bezę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Krem mascarpone przygotuj dopiero jak beza wystygnie.

Nadzienie:

  • Do misy miksera przełożyć mascarpone i wlać śmietankę 30%, dodać cukier wanilinowy i zmiksować.
  • Owoce umyć, wysuszyć, truskawki pokroić na kawałki.
  • Wystudzony blat ułożyć na tacy, przełożyć mascarpone posypać owocami (nie mogą być mokre) i przykryć drugim blatem, górę przyozdobić malinami.
    Beza z kremem mascarpone
  • Gotową bezę trzymaj w lodówce.
5 from 2 votes

Notes

Na bezę przepisów jest wiele, ale ten przepis trudno jest zepsuć, o ile zwrócisz uwagę na każdy szczegół. Ważny jest czas pieczenia, suszenia i zakaz otwierania piekarnika w tym czasie. Jeśli zdarzy Ci się jednak, że jajka nie ubiją się jak należy, nie próbuj piec z nich bezy, bo nie wyjdzie. To czy jajka ubiją się, jak należy zależy też w dużej mierze od jajek. Ja zawsze dodaję szczyptę soli już na samym początku i miksuję białka prosto z lodówki. Powodzenia! Będzie pysznie!

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Czas pieczenia: 1 hr 30 mins
Całkowity czas: 4 hrs 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz