
Pyszna beza przekładana mascarpone, malinami i konfiturą wiśniową. Często piekę bezy zamiast tortów na urodziny - sprawdzają się świetnie.
Składniki
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- szczypta soli
Krem
- 1 op. sera mascarpone (250 g)
- 2 op. śmietanki 30% (400 g)
- 4 op. cukru wanilinowego (4 op. x 16 g)
- 300 g malin
- kilka łyżek konfitury z wiśni lub malin
- opcjonalnie: krople czekolady
Instrukcja
Beza
- Białka (powinny mieć temperaturę pokojową) przełożyć do misy miksera. Dodać szczyptę soli, zmiksować.
- Gdy białka będą już puszyste i znacznie powiększą swoją objętość dodawać stopniowo po łyżce cukru, bez pośpiechu:)
- Po dodaniu już całości cukru miksować jeszcze chwilę aż cukier całkowicie się rozpuści, warto sprawdzić pod palcem.
- Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lekko zmiksować. Na koniec dodać 1 łyżkę jasnego octu winnego, zmiksować.
- Przygotować dwie blachy z wyposażenia piekarnika - wyłożyć papierem do pieczenia. Blachę w rogach posmarować ubitym białkiem, dzięki temu papier dobrze przyklei się.
- Następnie od talerzyka o średnicy 22cm odrysować koła. Wówczas oba blaty bezowe będą równe.
- Na każdą blachę wyłożyć po połowie przygotowanej bezy, wygładzić powierzchnię.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg). Tuż przed włożeniem bez zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
- Bezę suszyć 2,5h, następnie pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 2h. Nie należy otwierać w międzyczasie piekarnika ani pozostawiać bezy na noc, ponieważ stanie się gumowa.
- Po 2h wyjąć bezę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Krem mascarpone przygotować dopiero, gdy beza wystygnie.
Nadzienie:
- Do misy miksera przełożyć mascarpone i wlać śmietankę 30%, dodać cukier wanilinowy i zmiksować.
- Owoce umyć, wysuszyć.
- Wystudzony blat ułożyć na tacy, przełożyć 3/4 kremu posypać owocami (nie mogą być mokre) i przykryć drugim blatem, górę przyozdobić pozostałym kremem i malinami, dobrze komponuje się również konfitura wiśniowa. Całość można posypać kroplami czekolady.
- Gotową bezę przechowywać w lodówce.
Notes
Pyszna beza, idealna na imprezy - często taką piekę zamiast tortu jest rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna!
Komentarze