Beza z lemon curd i mascarpone

Beza z lemon curd i mascarpone

Pyszna beza z miękkim środkiem z nadzieniem z mascarpone i lemon curd. Pamiętaj, aby lemon curd przygotować dzień wcześniej, powinno być dobrze schłodzone w lodówce.

Składniki

Beza

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 200 gram cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu

Nadzienie mascarpone

  • 250 gram mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki schłodzonego lemon curd
  • (opcjonalnie: kilka owoców np. truskawek do przyozdobienia)
10 porcji

Instrukcja

Lemon curd

Beza

  • Białka przelać do misy miksera, dokładnie zmiksować aż będą bardzo puszyste.
  • Gdy białka będą puszyste zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, stopniowo, nie należy się spieszyć.
  • Po dodaniu całości cukru, ubijać jeszcze przez chwilę białka muszą być sztywne.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Na blasze ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć białka, można uformować ulubiony kształt. U mnie był tym razem jak na zdjęciu. Wygładzałam bezę dużą łyżką
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Zaraz po włożeniu bezy zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Suszyć przy funkcji termo obieg w temperaturze 110 stopni przez 2h.
  • Po upieczeniu bezy nie otwieraj piekarnika. Pozostaw bezę na 2h.
  • Po 2h wykładamy bezę na blat i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Pamiętaj, że nie można pozostawiać bezy w piekarniku przez noc, ciepłe powietrze się skropli i beza będzie gumowata.

Nadzienie mascarpone

  • Nadzienie przygotowuję zawsze w dniu imprezy i wówczas wykładam na bezę.
  • Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować.
  • Dodać 4 łyżki lemon curd, zmiksować.
  • Wyłożyć na bezę. Górę bezy można przyozdobić niewielką ilością lemon curd lub owocami, wg uznania.
    Beza z mascarpone i lemon curd
  • Beza z lemon curd i mascarpone
5 from 2 votes

Notes

Beza z mascarpone i lemon curd to idealne połączenie słodkiej bezy i kwaskowego lemon curd. Idealnie łączy się z małą czarną:)
 
 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 4 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz