
Pyszna beza z miękkim środkiem z nadzieniem z mascarpone i lemon curd. Pamiętaj, aby lemon curd przygotować dzień wcześniej, powinno być dobrze schłodzone w lodówce.
Składniki
Beza
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 200 gram cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki octu
Nadzienie mascarpone
- 250 gram mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki schłodzonego lemon curd
- (opcjonalnie: kilka owoców np. truskawek do przyozdobienia)
Instrukcja
Lemon curd
- Przepis na LEMON CURD
Beza
- Białka przelać do misy miksera, dokładnie zmiksować aż będą bardzo puszyste.
- Gdy białka będą puszyste zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, stopniowo, nie należy się spieszyć.
- Po dodaniu całości cukru, ubijać jeszcze przez chwilę białka muszą być sztywne.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Na blasze ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć białka, można uformować ulubiony kształt. U mnie był tym razem jak na zdjęciu. Wygładzałam bezę dużą łyżką
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Zaraz po włożeniu bezy zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Suszyć przy funkcji termo obieg w temperaturze 110 stopni przez 2h.
- Po upieczeniu bezy nie otwieraj piekarnika. Pozostaw bezę na 2h.
- Po 2h wykładamy bezę na blat i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Pamiętaj, że nie można pozostawiać bezy w piekarniku przez noc, ciepłe powietrze się skropli i beza będzie gumowata.
Nadzienie mascarpone
- Nadzienie przygotowuję zawsze w dniu imprezy i wówczas wykładam na bezę.
- Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować.
- Dodać 4 łyżki lemon curd, zmiksować.
- Wyłożyć na bezę. Górę bezy można przyozdobić niewielką ilością lemon curd lub owocami, wg uznania.
Notes
Beza z mascarpone i lemon curd to idealne połączenie słodkiej bezy i kwaskowego lemon curd. Idealnie łączy się z małą czarną:)
Komentarze