Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Pyszny, wyrazisty w smaku a co najważniejsze szybki w przygotowaniu barszcz wigilijny. Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 2 kg buraków (koniecznie podłużnych)
  • 3 średnie marchewki
  • 0,5 kg jabłek
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 2 główki świeżego czosnku z łupinami
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki czarnego ziarnistego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • 40 ml ciemnego sosu sojowego
  • 130 ml octu jabłkowego
  • 5 l wody
15 osób

Wyposażenie

  • 1 duży 5 litrowy garnek

Instrukcja

  • Buraki dokładnie myjemy, szorujemy (nie obieramy, pod skórką jest najwięcej koloru), kroimy w cienkie plastry, układamy w garnku.
  • Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do garnka.
  • Dodajemy umyte, pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka i główki czosnku wraz z łupinami, jedynie przecięte w pół.
  • Suszone podgrzybki płuczemy dodajemy do warzyw.
  • Następnie dodajemy: 3 łyżeczki soli, 2 łyżki czarnego, ziarnistego pieprzu, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki cukru, 40 ml sosu sojowego, 120 ml octu jabłkowego.
  • Całość zalewamy 5 litrami wody.
  • Na średnim ogniu doprowadzamy barszcz do zagotowania (czas do zagotowania powinien wynosić ok. 20 minut). Po zagotowaniu można na małym ogniu gotować maks. 10 minut. Długie gotowanie pozbawia barszcz koloru.
  • Zagotowany barszcz zdejmujemy z płyty, pozostawiamy pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym miejscu.
  • Po 24h barszcz odcedzamy i podajemy z uszkami. Tutaj znajdziecie przepis na uszka. Smaczego!
    Barszcz wigilijny
5 from 1 vote

Video

Notes

Taki barszcz wigilijny lubię najbardziej za jego prostotę, szybkość przygotowania i wyśmienity smak!

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz