Bagietki sniadaniowe

Bagietki śniadaniowe

Lekkie i bardzo puszyste bagietki śniadaniowe. Delikatny i puchaty środek. Świetnie pasują do dżemu, czekolady czy lekkiego serka. Dobrze sprawdzają się do zapiekanek. Wówczas stają się chrupiące a środek pozostaje miękki.
Bagietki są bardzo miękkie i długo utrzymują świeżość. Poniżej zamieszczam również filmik z przygotowania i zachęcam do subskrypcji kanału esencjakulinarna na Youtube.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
4 sztuki

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • duża miska do wyrastania ciasta

Instrukcja

  • Do miski pokruszyć 20g drożdży, dodać 120 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, z przygotowanych 500g mąki odebrać 2 łyżki i dodać do zaczynu. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  • Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, 120 ml letniej wody, 1 łyżeczkę soli, 5 łyżek oleju roślinnego i 1 jajko. Dokładnie wymieszać szpatułką a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Nie należy podsypywać ciasta mąką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione samo zacznie odchodzić od ręki.
  • Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1h do wyrośnięcia.
  • Po godzinie przełożyć ciasto na blat, chwilkę powyrabiać, uformować kulę i pokroić na 4 części.
  • Każdą część rozwałkować a następnie zrolować formując bułeczkę ok. 20cm, dobrze skleić pod spodem.
  • Tak przygotowane bagietki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką do ponownego wyrastania.
  • Wyrośnięte bułeczki naciąć żyletką w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika góra-dół 190 stopni na około 18 minut. Ostudzić na kratce.
  • Podawać z dżemem lub konfiturą, do porannej kawy smakują świetnie. Bułeczki rewelacyjnie nadają się też do zapiekanek, na zewnątrz będą chrupiące a w środku miękkie - pyszne.
    Bagietki sniadaniowe
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne, mięciutkie, delikatne bułeczki śniadaniowe długo utrzymujące świeżość. Dzieci je uwielbiają, zresztą świetnie komponują się też do kawy z domową konfiturą.

Podsumowanie

Course: Śniadania
Cuisine: Francuska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz