Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Wilgotna, pyszna, szybka w przygotowaniu babka marchewkowa.

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • masło do posmarowania foremki
  • mąka migdałowa lub bułka tarta do posypania foremki

Polewa

  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Do przyozdobienia

  • czekoladowe jajka
  • wiórki kokosowe
  • łezki czekoladowe
1 mała foremka na babkę ok. 1,5 l pojemności

Wyposażenie

  • 1 foremka na babkę

Instrukcja

  • Formę do babki dokładnie posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub bułką tartą.
  • Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, można włożyć je na chwilę do ciepłej wody.
  • Do misy miksera wbić 3 jajka, miksować aż staną się puszyste i powiększą swoją objętość nawet trzykrotnie. Następnie dodać 150g drobnego cukru do wypieków i miksować aż masa stanie się puszysta.
  • Wciąż ubijając wlewać wąskim strumieniem 150 ml oleju roślinnego.
  • Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odstawić.
  • Do osobnej miski wsypać 250g mąki, dodać ½łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wymieszać.
  • Do ubitych jajek z olejem dodać startą marchewkę oraz mąkę z dodatkami i 1 łyżeczkę cynamonu, delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół). Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Dopiero po ostudzeniu przełożyć babkę na paterę i polać polewą.

Polewa

  • W rondelku zagotować wodę ułożyć na nim metalową miskę pokruszyć czekoladę i dodać 1 łyżkę oleju roślinnego, ciągle mieszać łyżką aż do rozpuszczenia. Polać babkę. Przyozdobić czekoladowymi jajkami i posypać wiórkami kokosowymi.
    Babka marchewkowa
5 from 1 vote

Notes

Pyszna, wilgotna babka marchewkowa. Jest wyśmienita.

Podsumowanie

Course: babeczki, Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz