
Wilgotna, pyszna, szybka w przygotowaniu babka marchewkowa.
Składniki
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju roślinnego
- 300 g marchewki
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- masło do posmarowania foremki
- mąka migdałowa lub bułka tarta do posypania foremki
Polewa
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżka oleju roślinnego
Do przyozdobienia
- czekoladowe jajka
- wiórki kokosowe
- łezki czekoladowe
Wyposażenie
- 1 foremka na babkę
Instrukcja
- Formę do babki dokładnie posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub bułką tartą.
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, można włożyć je na chwilę do ciepłej wody.
- Do misy miksera wbić 3 jajka, miksować aż staną się puszyste i powiększą swoją objętość nawet trzykrotnie. Następnie dodać 150g drobnego cukru do wypieków i miksować aż masa stanie się puszysta.
- Wciąż ubijając wlewać wąskim strumieniem 150 ml oleju roślinnego.
- Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odstawić.
- Do osobnej miski wsypać 250g mąki, dodać ½łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wymieszać.
- Do ubitych jajek z olejem dodać startą marchewkę oraz mąkę z dodatkami i 1 łyżeczkę cynamonu, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół). Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Dopiero po ostudzeniu przełożyć babkę na paterę i polać polewą.
Polewa
- W rondelku zagotować wodę ułożyć na nim metalową miskę pokruszyć czekoladę i dodać 1 łyżkę oleju roślinnego, ciągle mieszać łyżką aż do rozpuszczenia. Polać babkę. Przyozdobić czekoladowymi jajkami i posypać wiórkami kokosowymi.
Notes
Pyszna, wilgotna babka marchewkowa. Jest wyśmienita.
Komentarze