
Te babeczki zawsze wychodzą wyśmienite - nie rezygnujcie z powideł śliwkowych - z nimi babeczki smakują jeszcze lepiej!
Składniki
- 200 g mąki pszennej typ 450 lub 550
- 90 g cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 130 ml oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 150 ml jogurtu (u mnie 2%)
- powidła śliwkowe
- łezki czekolady do posypania babeczek
Wyposażenie
- foremka silikonowa
- foremki papierowe do babeczek
Instrukcja
Składniki suche
- Do miski przesypujemy 200g mąki pszennej, dodajemy 90g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 op. cukru wanilinowego. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy
- Do rondelka przelewamy 80 ml mleka, dodajemy 2 łyżeczki miodu, podgrzewamy mieszając tylko do rozpuszczenia miodu. Odstawiamy do ostudzenia.
- Do drugiej miski przelewamy 130 ml oleju roślinnego, dodajemy 150 ml jogurtu naturalnego, 2 jajka oraz ostudzone mleko z miodem, mieszamy rózgą aż do połączenia się składników. Masa będzie grudkowata, nie ma to wpływu na wypiek.
- Foremkę silikonową wykładamy papilotkami a następnie uzupełniamy: 1 łyżką ciasta, następnie 1 łyżeczką powideł i na koniec dodajemy 1 łyżkę ciasta - tylko do wysokości papilotek. Posypujemy czekoladą.
- Pieczemy w 180℃ termoobieg przez 25 minut.
Notes
Babeczki piernikowe są wyśminite a do tego szybkie w przygotowaniu. Podobny przepis już dodawałam, tylko że z kremem - zachęcam do spróbowania również tego przepisu na muffiny z powidłami i kremem.
Komentarze